Ansamblul folcloric

 

Scurta prezentare a Grupului Folcloric "Câmpul Pâinii"

 In anul 1964 ia nastere grupul folcloric alcatuit din fetele de la scoala din Vinerea, sub conducerea domnisoarei profesoare de muzica, Eugenia Herlea. Fiica a satului provenind dintr-o familie cu radacini adanci in localitatea noastra. Pastratoare a cantecelor stravechi din zona noastra, reuseste sa recupereze elementele portului popular batranesc, de peste 100 de ani,din Vinerea si sa-l impuna pe scenele din tara si strainatate cu mare mandrie.
 Pana prin anii '90 participa la toate manifestarile folclorice importante din tara fiind prezenta numai cu cantece si dansuri din vatra satului.
 Pentru o scurta perioada inceteaza sa mai activeze nemairegasindu-se printre amestecurile promovate pe scenele manifestarilor folclorice.
 Revine in anul 2006 transferandu-si activitatea in sanul comunitatii, unde infiinteaza un grup din generatiile instruite de-a lungul timpului, colaborand cu invatatorul Ioan Buda care-i invata Căluşerul si dansurile populare din Vinerea pe tinerii satului.
 Grupul constituit primeste numele de "Câmpul Pâinii" si participa la numeroase concursuri folclorice interpretand aceleasi cantece vechi, dansand si prezentand obiceiuri din satul nostru.
 Grupul folcloric castiga cateva concursuri cu locul intai si astfel participa si material la renovarea Caminului Cultural si a activitatilor culturale din Vinerea.
 O prestigioasa colaborare cu domnul profesor Grigore Leşe a dus la cristalizarea imaginii pe care o avem astazi, aflandu-se astfel prin intermediul emisiunilor realizate la Vinerea felul cum traim si cum stim sa ne pastram traditiile si obiceiurile.
 Ne-am bucurat apoi de o mai larga colaborare fiind invitati in 2008 la Institutul Cultural Român, in cadrul proiectului "Ultimii Rapsozi" unde s-au prezentat povestiri din lumea satului, cantece, dansuri cu strigaturi, Căluşeru' si cateva bucate traditionale din Vinerea.
 La concertele de colinde de la Sibiu si Alba Iulia s-au prezentat colinde precrestine si crestine ce s-au cantat dintotdeauna in sarbatorile Craciunului la noi.
 In anul 2007 grupul "Câmpul Pâinii" pleaca la Brix, Franta, la "Festivalul International de Folclor" unde se remarca prin frumusetea dansului si a portului popular.
 In vara anului 2009 se pleaca intr-un miniturneu in sudul Frantei si in Germania la Wasserburg unde au fost apreciati ca cei mai buni si sinceri mesageri ai României.
 Tot in 2009 participand la festivalul "Tarafuri si Fanfare" de la Sibiu ne-am bucurat de aprecieri din partea publicului si a presei de specialitate, fiind mandri de increderea ce ne-a fost acordata de maestrul Grigore Leşe si Marius Tuca prin intermediul proiectului "Recurs la România".
 Domnisoara Eugenia Herlea, a condus grupul in toata aceasta perioada, dedicandu-i-se trup si suflet, traind prin noi, pana in ultimele clipe transmitandu-ne dragoste si respect pentru traditii, oameni si satul natal. Dupa ce domnisoara Eugenia Herlea a trecut spre lumea ingerilor, de unde speram sa ne vegheze, am continuat sa participam la diferite manifestari invatand sa ne asumam responsabilitati in cadrul grupului nefiind nimeni de prisos. Hotararile le luam impreuna dupa ce chibzuim bine ce e de facut.
 Dupa diparitia celei ce a fost Eugenia Herlea asa cum singura spunea: "tu, eu nu-s cine stie cine , da' nici hişte cine, eu îs Jeni lu' Jinu" este greu sa se gaseasca altcineva cu macar tot atatea calitati, asa ca fiecare participa la bunul mers al grupului. De acuratetea interpretarii vocale are grija d-na Ionela Darab Popa si de taraf se ocupa dl. Silviu Oprisiu . La dansurile traditionale si Căluşer in frunte este dl. Ioan Buda, iar la dansurile copiilor coordonatoare este d-soara Carmen Oltean. Bucatele traditionale sunt facute si prezentate de socăciţa Ana Todoran, care este ajutata de Anca Herlea si Doina Gruian. Organizarea de expozitii cade in sarcina lor: Anca Herlea , Doina si Ionica Gruian. Finantele si contabilitatea sunt atributiile d-nei Lucica Romosan. Calin Romosan organizeaza petrecerile locale. Cu fluierul ne canta ciobanul satului Cornel Mihaila alaturi de care recita poezii din propria creatie ţăranul Sabin Sandru, iar legende si povestiri din lumea satului ne spune Anca Herlea. Petrecerile si iesirile la munte sunt momente de bucurie la care participa tot grupul cu mare drag. Iar ca toate acestea sa fie posibile vegheaza primarul nostru dl. Adrian Teban fiu al satului si membru al grupului folcloric "Câmpul Pâinii".

De ce Ansamblul are denumirea de "Campul Painii"
info

Ansamblul Campul Painii din Vinerea, o prezenta activa in viata culturala a Cugirului - Ziarul Unirea
Articol